Wat zijn sectienummers?

Gepubliceerd op: 30 maart 2025 | Paulus Hollander

Blog Afbeelding

In combinatie met EG-nummers kom je soms ook de term sectienummer tegen. Maar wat houdt dat in?Een sectienummer wordt gebruikt om aan te geven welk deel van een productiebedrijf verantwoordelijk is voor een specifieke bewerking.

Deel A: Levensmiddelen van dierlijke oorsprong

Sectie 0: Algemene activiteiten

  • Koel- en vrieshuis
  • Herverpakkingsinrichting (onafhankelijk, 'stand-alone')
  • Herverpakkingsinrichting zuivelproducten (onafhankelijk, 'stand-alone')
  • Groothandelsmarkt
  • Transportvaartuig (reefer)

Sectie I: Vlees van gedomesticeerde hoefdieren

  • Slachthuis
  • Uitsnijderij

Sectie II: Vlees van pluimvee en konijnen

  • Slachthuis
  • Uitsnijderij

Sectie III: Vlees van gekweekt wild

  • Slachthuis
  • Uitsnijderij

Sectie IV: Vlees van vrij wild

  • Vrij wild verwerkingsinrichting
  • Uitsnijderij

Sectie V: Gehakt, vleesbereidingen en separatorvlees

  • Productie-inrichting gehakt vlees
  • Productie-inrichting vleesbereidingen
  • Productie-inrichting separatorvlees

Sectie VI: Vleesproducten

  • Be- en verwerkingsbedrijf

Sectie VII: Levende tweekleppige weekdieren

  • Verzendcentrum
  • Zuiveringscentrum

Sectie VIII: Visserijproducten

  • Fabrieksvaartuig
  • Vriesvaartuig
  • Productiebedrijf bewerkte verse visserijproducten
  • Productiebedrijf verwerkte visserijproducten
  • Groothandelsmarkt
  • Visafslag

Sectie IX: Melk en zuivel

Het register van erkende zuivelbedrijven, boerderijzuivelbedrijven en zuivelopslaglocaties vindt u op de website van het Controle Orgaan Kwaliteits Zaken (COKZ).

Sectie X: Eieren en eiproducten

Het register van erkende pakstations en eiproductenhandelaren en -fabrikanten vindt u op de website van het Controle Orgaan Kwaliteits Zaken (COKZ).

Sectie XI: Kikkerbillen en slakken

  • Be- en verwerkingsbedrijf

Sectie XII: Dierlijke vetten en kanen

  • Verzamelcentrum
  • Verwerkingsbedrijf

Sectie XIII: Behandelde magen, blazen en darmen

  • Verwerkingsbedrijf

Sectie XIV: Gelatine

  • Verzamelcentrum
  • Be- en verwerkingsbedrijf

Sectie XV: Collageen

  • Verzamelcentrum
  • Be- en verwerkingsbedrijf

Sectie XVI: Zeer verfijnde producten

  • Be- en verwerkingsbedrijf

Deel B: Levensmiddelen van niet-dierlijke oorsprong

Sectie I: Kiemgroente

  • Kiemgroentebedrijven

Deel C: Niet-verplichte lijsten

Sectie I: Honing

  • Productiebedrijven

Laatste blogartikelen

Blog 1

Wat zijn EG-nummers?

Gepubliceerd op: 9 januari 2025 | Paulus Hollander

Een diepgaande blik op EG-nummers en hun betekenis binnen de voedingsindustrie.

Blog 2

Hoe EG-nummers bedrijven certificeren

Gepubliceerd op: 23 februari 2025 | Paulus Hollander

Ontdek hoe bedrijven een EG-nummer verkrijgen en waarom het belangrijk is.

Blog 3

De impact van EG-nummers op voedselveiligheid

Gepubliceerd op: 14 maart 2025 | Paulus Hollander

Lees hoe EG-nummers bijdragen aan de traceerbaarheid en veiligheid van voedsel.